, , , , ,

Dumplings × 3

Hei ihanat! Tässäpä takaisinheitto viime kesään ja lomaan. Näin loppuvuodesta kesäkuvat lämmittävät mieltä erityisen paljon.

Kesä oli ihana. Matkasin heinäkuussa tätini mökille ja sain toimia ruokavastaavana. Suunnittelin reseptit ja perustimme serkkujeni kanssa dumpling-tehtaan. Vitsit, että meillä oli mukavaa. Tuo reissu oli yksi kesän parhaista.

Jaan reseptit dumplingtäytteille ja kastikkeille, taittelun voi tehdä omalla tyylillään. Meilläkin oli omat tyylit, opetin kahta serkkuani taittelussa ja pyöräytimme yhteensä 160 dumplingia. Teimme manduja, wontonin mallisia sekä gyoza -tyylisiä dumplingseja. Harmikseni, en ottanut kuvia kaikkein hienoimmista gyoza-nyyteistä, mitä molemmat serkkuni tekivät.

Vein mökille kassillisen mausteita ja kastikkeita, minkä avulla loihdimme nuo herkut pöytään. Mun mielestä on ihanaa kertoa ruoasta ja maustamisesta muille. Toin siis kaikille entuudestaan tuntemattomia mausteita ja oli hauskaa nähdä, mistä kukin piti.

kesäkeittiössä kokkaaminen oli ihanaa.

Ota dumplingtaikina aina sulamaan hyvissä ajoin ennen täyttöä. Itse otan yleensä paketin sulamaan aamusta jääkaappiin niin, että iltapäivällä taikina on sulanut.

Kana-dumplings ja hoisin-majoneesi

hoisin-majoneesi

 1. Keitä broilereita suolatussa vedessä. Keittoaika on noin 10-15 minuuttia. Nyhdä broileri haarukoilla keittämisen jälkeen ja laita kulhoon.
 2. Raasta inkivääri ja valkosipuli, hienonna kiinankaali pieneksi.
 3. Nuiji keittiöveitsen käsiosalla sitruunaruohon paksuimpia kohtia ja kuori sen jälkeen paksuimmat kerrokset pois. Hienonna sitruunaruohon paksuin osa pieneksi silpuksi. Älä käytä sitruunaruohon ohutta vihreää vartta, se on puista eikä maistu hyvältä.
 4. Sekoita nyhdetty broileri kaikkien aineksien kanssa kulhossa ja murenna kasvisliemikuutio joukkoon.
 5. Aloita dumplingsien täyttö. Kostuta taikina-arkkien reunat vedellä, lisää noin 1 tl täytettä ja taittele/rypytä haluamaasi muotoon. Laita dumplingsit lepäämään leivinpaperin tai lautasen päälle ja peitä kostutetulla talouspaperilla.
 6. Sekoita haluamasi määrä hoisin-kastiketta ja majoneesia. Aloita majoneesin määrästä, lisää sitten esimerkiksi ruokalusikallinen kerrallaan hoisin-kastiketta, kunnes olet tyytyväinen makuun. Hoisin-majoneesi on makean suolaista ja täyteläistä.

Lihatäytteiset dumplingsit ja nuoc cham -kastike

Nuoc cham -kastike on vietnamilainen dippikastike mikä on minun ehdoton suosikki kaikista maailman kastikkeista ❤ Myös kaikki muut pitivät tästä kastikkeesta eniten, eikä ihme!

Kastike on täydellinen yhdistelmä hapanta, makeaa, suolaista ja siinä maistuu voimakkaasti valkosipuli sekä chili.

 1. Sekoita kulhossa jauheliha, sokeri ja maizena. Murustele mukaan kanaliemi.
 2. Nuiji keittiöveitsen käsiosalla sitruunaruohon paksuimpia kohtia ja kuori sen jälkeen paksuimmat kerrokset pois. Hienonna sitruunaruohon paksuin osa pieneksi silpuksi. Älä käytä sitruunaruohon ohutta vihreää vartta, se on puista eikä maistu hyvältä. Lisää sitrunnaruoho jauhelihan joukkoon.
 3. Hienonna mukaan valkosipuli ja tuoretta korianteria maun mukaan.
 4. Lisää lopuksi suola ja sekoita.
 5. Aloita dumplingsien täyttö. Kostuta taikina-arkkien reunat vedellä, lisää noin 1 tl täytettä ja taittele/rypytä haluamaasi muotoon. Laita dumplingsit lepäämään leivinpaperin tai lautasen päälle ja peitä kostutetulla talouspaperilla.

nuoc cham -kastike, mitä kannattaa tehdä tuplasatsi jos syöjiä on paljon.

Huomioi kastiketta tehdessä, että limeissä on eroja vuodenajanasta riippuen. Joskus tarvitset enemmän limeä tuomaan happoa. Sama pätee kalakastikkeseen, toisissa kastikkeissa on voimakkaampi maku. Maistele ja tunnustele rohkeasti, tarvitseeko jotakin ainesosaa enemmän.

 1. Sekoita sokeri kulhossa kuuman veden kanssa, kunnes se liukenee.
 2. Lisää loput ainekset ja raasta valkosipuli mukaan. Sekoita ja tarkasta maku.

Kasvisdumplingsit ja chiliöljy (valmiskastike)

 1. Keitä parsakaali, jäähdytä ja hienonna se aivan pieneksi.
 2. Hienonna muut kasvikset myös pieneksi silpuksi ja sekoita kulhossa. Lisää soija, kasvisliemikuutio, sokeri ja kananmuna. Sekoita ja lisää pankojauhoja, että massa kiinteytyy hieman.
 3. Aloita dumplingsien täyttö. Kostuta taikina-arkkien reunat vedellä, lisää noin 1 tl täytettä ja taittele/rypytä haluamaasi muotoon. Laita dumplingsit lepäämään leivinpaperin tai lautasen päälle ja peitä kostutetulla talouspaperilla.

Paisto

Paistettiin dumplingsit monessa erässä mökin kesäkeittiössä. Tämä tekniikka on mun lemppari kypsentämiseen ja se oli mökillä helppoa.

Kuumenna kannellinen paistinpannu, lisää pohjalle rypsiöljyä, asettele dumplingseja paistumaan ja kaada desin verran vettä pannuun. Nosta kansi päälle ja anna dumplinsien pohjan paistua rapeaksi, höyry kypsyttää täytteen. Paistoaika on noin 7 minuuttia.

Tehtiin dumplingseja valtava määrä ja tähän sai kulumaan paljon aikaa. Jaa homma siis kivojen tyyppien kanssa, niin se ei tunnu työläältä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: