, , ,

Kana-dumplings & sriracha-majoneesi (M)

Dumplings! Yksi lempiruoistani ehdottomasti. Tilaan monesti näitä ravintolassa, mutta kotona tehdyt ovat mielestäni yhtä hyviä – jollei parempia. Kun näkee itse vaivaa, onnistumisen tunne palkitsee. Lupasin uutena vuotena, että tulen valmistamaan tänä vuonna 12 kertaa dumplingseja – siksi, koska ne ovat niin hyviä ja haluan innostaa teitä oppimaan niiden teon.

Uskokaa pois, dumplingsien teko on yllättävän helppoa ja mukavaa näpertelyä, varsinkin jos niitä tekee toisen kanssa. Suosittelen siis pyytämään kaverin tai puolison mukaan kokkaamaan, näin saat ruoan nopeammin pöytään. Täytteen teko ja kypsentäminen ovat vallan helppoa, mutta aikaa tulee varata täyttämiseen ja muotoiluun.

Aloitetaan tällä kertaa helpolla muotoilulla ja mehukkaalla kana-täytteellä. Jos kanan jauheliha ei yleensä maistu, niin voin luvata, että näissä mykyissä maut ovat enemmän kuin kohdillaan. Rakenne on pehmeä, täyte on mehukasta ja ulkokuori ihanan rapea. Tällä kertaa dumplingsit paistetaan, että höyrytetään – pannulle öljyä, päälle vettä ja kansi kiinni. Pohjasta tulee rapea ja höyry kypsyttää mykyt nopeasti. Täytettä tulee hieman enemmän, mitä tarvitsee. Paista pannulla loput täytteestä ja nauti seuraavana päivänä salaatin kera.

Dumplingsit kannattaa tarjota aina kastikkeen ja kasvisten kanssa. Tällä kertaa raastoin punakaalia ja maustoin sen tilkalla valkoviinietikkaa. Kastikkeeksi valmistin sriracha-majoneesin, ohjeen löydät tekstin lopusta.

Dumpling-taikinaa saa ostettua aasialaisista marketeista pakaste-osastolta. Hinta pyörii kahden ja reilun kolmen euron välillä. Näihin dumplingseihin tarvitset neliön muotoisia wonton-taikinalevyjä. Neliön muotoiset ovat helppo taittaa ja siksi halusin aloittaa näistä teidän kanssa. Kaikki muut ainekset löydät tavallisesta ruokakaupasta.

Tältä näyttää paketti wonton-taikinaa.

Lue ohje kokonaan läpi ja katso vaihekuvat, ennen kuin aloitat valmistuksen. Näin onnistut varmasti 😊

Huomioitavaa

Tarvitset kypsennystä varten kannellisen paistinpannun.

Pankojauhot tekevät taikinasta helposti muotoiltavaa ja kiinankaali antaa rakennetta dumplingseihin, älä jätä näitä pois. Älä myöskään korvaa pankojauhoja korppujauhoilla, täytteestä tulee muuten liian kiinteää, eikä mehukasta.

Jos valmistat ruoan illalla, ota taikina aamulla jääkaappiin sulamaan pakkasesta. Tämä vaihe on tärkeintä muistaa!

Dumplings 3 – 4 henkilölle

  1. Hienonna kiinankaali ja laita kulhoon, lisää sormisuola, sekoita ja anna tekeytyä 10 minuuttia. Näin kaaleista lähtee ylimääräinen neste.
  2. Sekoita toisessa kulhossa kanan jauheliha ja kaikki mausteet, hienonna joukkoon kevätsipuli ja raasta mukaan valkosipulinkynnet sekä inkivääri.
  3. Purista kaaleista nesteet pois ja lisää jauhelihan joukkoon. Sekoita taikinamassasta sileää lusikalla. Kananjauheliha on hieman ”höttöä”, joten siitä saa sileän massan nopeasti.

Täyttäminen

  1. Täytä pieni kulho vedellä.
  2. Ota käteen taikinalevy ja kasta sormi veteen, kastele kaikki reunat.
  3. Lisää keskelle vajaa teelusikallinen täytettä veitsellä. Täytettä ei saa olla liikaa, muuten se pursuaa ulos reunoilta, tai taikina voi revetä. Jos taikina repeää hieman taittovaiheessa, se ei haittaa, koska dumplingsit paistetaan ja höyrytetään. Ei siis syytä huoleen.
  4. Nosta vastakkaiset reunat ensin toisiaan vasten ja tuo auki olevat puolet kiinni samaan kohtaan, purista napakasti. Näissä dumplingseissa ei tarvita symmetristä, huoliteltua ulkonäköä, joten anna mennä vaan!
  5. Kasaa dumplingsit lautaselle odottamaan paistoa.
1. Reunat on kasteltu ja täyte lisätty.
2. Kiinnitä vastakkaiset puolet toisiinsa. Huomaa, että kiinnityksen ei tarvitse olla symmetrinen.
3. Taita auki olevat reunat kiinni keskiosaan napakasti ja purista. Jos reunat ei pysy kiinni, käytä vettä apuna.
Tältä näyttää valmis taitettu dumpling. Ei mikään kaunonainen, mutta sillä ei ole väliä!

Kypsennys

  1. Kuumenna paistinpannu keskilämpöä hieman korkeammalle.
  2. Lisää öljyä ja täytä pannu dumplingseilla. Kaada pannulle desin verran vettä ja laita kansi kiinni.
  3. Anna dumplingsien paistua ja höyrystyä 7 minuuttia kannen alla. Paista kolmessa erässä.
  4. Nosta valmiit dumplingsit lautaselle odottamaan.

Sriracha-majoneesi

Tarvitset korkean kulhon ja sauvasekoittimen.

  1. Riko korkeaan kulhoon kananmuna, lisää sinappi, suola ja viinietikka.
  2. Mittaa pieneen kulhoon öljy valmiiksi.
  3. Nostele sauvasekoitinta ”ylös alas” korkeassa kulhossa ja valuta öljy nauhana joukkoon.
  4. Majoneesi valmistuu muutamassa sekunissa, nosta sauvasekoitin pois ja mausta soijalla sekä srirachalla. Sekoita lusikalla.

Kasaa annoksiin kasviksia, päälle dumplingsit ja sivuun majoneesia. Viimeistele kevätsipulilla ja chilillä.

Mikäli päädyt kokeilemaan dumplingsien tekoa, haluaisin ehdottomasti kuulla miten onnistuit! ❤

Jätä kommentti