Kantarellirisotto

Risotto, ruoista parhain.

Muistan päivän muutaman vuoden takaa, kun kysyin paremmalta puoliskoltani onko hän koskaan syönyt oikeaa risottoa? – Ei ollut, kauhistuin ja aloin toimiin. En koskaan unohda sitä hämmentynyttä ja onnellista ilmettä hänen kasvoillaan, maistettuaan ensimmäisen haarukallisen kantarellirisottoa.

Pakkasesta löytyi onneksi vielä yksi pussi kesän kantarelleja viikonlopun illallista varten. Täydellinen risotto on hieman valuvaa, maultaan täyteläistä ja riisissä on oltava purutuntumaa.

Moni muistaa ”risoton” lapsuudestaan mössönä, missä oli tavallista riisiä ylikypsäksi keitettynä, sekä hernemaissipaprikaa, jauhelihaa, broileria tai tonnikalaa. Mausteena oli pelkkää suolaa. Tämä oli suurinta herkkuani partioleireillä, toki ulkona kaikki ruoka maistuukin hyvältä ja paremmasta ei ollut tietoa.

Perus risottopohjaan pystyy yhdistämään loputtomasti eri lisukkeita. Oma risottosuosikkini on ehdottamasti sienirisotto. Sienien aromi sopii täydellisesti risottoon ja muita lisukkeita ei edes tarvita. Tunnetuimpia risottoriisilajikkeita ovat Arborio ja Carnaroli. Risottoriisi on muihin riisilajikkeisiin verrattuna tärkkelyspitoisempaa ja imee itseensä paljon nestettä, mutta riisissä säilyy purutuntuma.

 • Risottoriisistä irtoaa tärkkelystä, mikä tekee risotosta kermaisen ja sakean, eli kermaa ei tarvita.
 • Risotto on mainio alku-, väli-, ja pääruoka.
 • Voi, parmesaani ja valkoviini takaavat herkullisen maun.
 • Risotto on helppo valmistaa, vaikka sitä pitää hämmentää koko valmistuksen ajan. Maku palkitsee kärsivällisen ruoanlaittajan.

4 annosta

Risottoa valmistaessa, muista kärsivällisyys. Pidä lämpötila maltilisen miedolla ja hämmennä risottoa koko ajan valmistuksen aikana. Kun risotto jää valuvaksi ja riisi al denteksi, olet onnistunut. Parmesaani kuuluu risottoon, mutta tällä kertaa kokeilin pecorinoa, mikä toimi mielestäni yhtä hyvin.

 • 2 dl pakastettuja kantarelleja
 • 4 dl Arborio riisiä
 • 1 salottisipuli
 • 1,5 dl valkoviiniä
 • 1 litra keitettyä kasvislientä (1 kasvisliemikuutio, tarvittaessa lisäksi pieni ripaus suolaa)
 • 1/2 dl raastettua pecorinoa
 • 2-3 rkl voita
 • mustapippuria rouhittuna
 1. Sulata sienet, kuumenna pannu ja paista niitä kuivalla pannulla noin 15 minuuttia. Lisää ripaus suolaa ja jatka paistamista vielä muutaman minuutin ajan. Kantarellit jäävät helposti kitkeriksi, joten varmista että sienistä haihtuu ylimääräinen neste. Siirrä sivuun.
 2. Kiehauta kattilassa litra vettä, lisää kasvisliemikuutio ja tarvittaessa lisäksi pieni ripaus suolaa. Voit käyttää myös kanalientä. Pidä liemi kuumana risoton valmistuksen ajan.
 3. Kuumenna kasari tai kattila, pilko salottisipuli. Lisää kasariin 1 rkl voita ja salottisipuli, paista keskilämöllä hetki. Lisää joukkoon risottoriisi ja kuullota, kunnes se muuttuu läpinäkyväksi. Tämän jälkeen joukkoon kaadetaan valkoviini. Sekoita riisiä koko ajan hiljalleen, kunnes viini on imeytynyt.
 4. Lisää kauhallinen kerrallaan kuumaa kasvislientä ja hämmennä risottoa koko ajan. Kun riisi on imenyt nesteen, lisää uusi kauhallinen. Tämä vaihe kestää noin 25 minuuttia. Muista mieto lämpötila! Jos lämpötila on liian korkea, risotto ei jää valuvaksi.
 5. Kun kaikki neste on lisätty risottoon, tarkasta maku ja purutuntuma. Lisää sienet, voita 2-3 rkl ja raastettu juusto.
 6. Sekoita ja tarjoile heti. Raasta annoksen päälle juustoa ja rouhi mustapippuria. Lisäsin vielä tilkan tryffeliöljyä annoksien päälle.
Annoksen päälle raastetaan herkullista juustoa ja rouhitaan mustapippuria.